Η Εταιρεία

Ποιοι Είμαστε;

Το 1978 σε μια μικρή κωμόπολη της Μακεδονίας, τη Σκύδρα, βιοποριστικοί λόγοι αλλά και η αγάπη για το εργόχειρο οδήγησαν μια κεντήστρα να αποτολμήσει το πρώτο επιχειρηματικό βήμα στον χώρο του κεντήματος ανοίγοντας μια επιχείρηση με την επωνυμία «Σουλτάνα Βρεττά». Ήταν για εκείνη την εποχή μια ενέργεια τολμηρή που όμως σύντομα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η ιδρύτρια όχι μόνο δεν φοβόταν τη δουλειά αλλά ήταν πάντοτε ανοιχτή σε καινούριες ιδέες. Έτσι η κυρία Σουλτάνα Βρεττά δεν αρκέστηκε στην διάθεση προϊόντων που σχετίζονται με το κέντημα και το πλέξιμο αλλά ασχολήθηκε συστηματικά με το παραδοσιακό κέντημα και πλεκτό σε όλες τους τις μορφές.

Τα εργόχειρα που βγαίνουν από το εργαστήριο της επιχείρησης, φτιαγμένα με διάφορες παραδοσιακές τεχνικές ( κοπανέλι, μπιμπίλα, βελονάκι, σταυροβελονιά, λασέ, τιρτιρί κ.ά.), αποτελούν μοναδικά έργα τέχνης και συνεχίζουν μια παράδοση που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Σουλτάνα Βρεττά ειδικεύτηκε και στη συντήρηση και αποκατάσταση παλαιών κεντημάτων δίνοντάς τους νέα ζωή. Δείγματα της δουλειάς της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει σε εμπορικές αποστολές με το Ελληνοαραβικό επιμελητήριο.

Η Κληρονομιά

Από το 1985 η κυρία Σουλτάνα Βρεττά συνεργάζεται με την κόρη της Πελαγία Βρεττά, η οποία έχει πλέον αναλάβει εξ ολοκλήρου την επιχείρηση συνεχίζοντας το έργο της ιδρύτριας με την ίδια αγάπη για το εργόχειρο. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εντάξει στις δραστηριότητες της επιχείρησης και την παραδοσιακή φορεσιά αναλαμβάνοντας την πιστή αντιγραφή αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών καθώς και την επιδιόρθωση παλαιών φορεσιών για λογαριασμό ιδιωτών και πολιτιστικών συλλόγων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αφοσίωση

Με παρουσία πάνω από σαράντα χρόνια στο χώρο οι γυναίκες της οικογένειας Βρεττά εξακολουθούν να υπηρετούν το εργόχειρο και την παραδοσιακή φορεσιά με σεβασμό και αφοσίωση συμβάλλοντας έτσι στη διαφύλαξη ενός σημαντικού κεφαλαίου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Scroll to Top